Kategoriarkiv: Uncategorized

Uffe dränerar mina blomkrukor på regnvatten

Det har varit en regnig sommar så mina plastkrukor behöver något som dränerar dem. De håller på att svämma över av allt som kommit ner från skyarna. Frågade Uffe vad jag skulle göra med allt regnvatten i krukorna. Uffe började med att borra sex hål i en petflaska. Sedan grävde han ner flaskan i blomkrukan utan kork. Efter ett tag satte han korken på flaskan och lyfte upp korken. Sedan höll han flaskan över en skottkärra och skruvade av korken. Då rann vattnet snabbt ur flaskan. Där efter var det bara att upprepa proceduren för det var mer vatten i krukan. Tänk vad en pet flaska dränerar.

Annars brukar mina växter dö av törst när jag jobbar för mycket eller reser bort på semester. Denna sommar har regnet nästan tagit död på växterna. Så jag hoppas rädda växterna på detta sätt.

Vi har inte varit så bra på att uppdatera för Uffe har inte varit så frisk. Hoppas han kommer på många goda ideer till nya blogginlägg.

Trädgårdsbord 3

Uffe har äntligen blivit färdig med att göra en skiva till bordsbenen till sitt gamla trädgårdsbord ( Trädgårdsbord 3 ) . Bordet har stått på balkongen. De första åren vädrade vi våra sängkläder på bordet. Då det stod ute i ur och skur så hade bordskivan till sist gjort sitt.

skivan till gamla trädgårdsbordet
Trädgårdsbord gamla skivan

Uffe tog och sågade till lärkbrädor som han sedan skruvade ihop. Därefter oljade han in bordskivan. Han gjorde bordskivan lite större än orginalskivan. Han beställde svarta plasttassar till bordet så det skrapar inte plattorna då man flyttar på bordet.

Trädgårdsbordet färdigt
Trädgårdsbord 3

Uffe har gjort två andra trädgårdsbord som jag bloggat om i tidigare inlägg.

Uffe har inte haft så mycket tid för DIY och ”gör det själv” för han har sålt sitt företag. Han hjälpte de nya ägarna att komma igång med företaget. Nu har han mer tid för sin hobby att snickra. Vilket gör att jag kan uppdatera denna bloggen oftare. Själv är jag inte någon händig gör det självare.

Fågelbads plantering hos Uffe

Uffe har två fågelbad. Vi har aldrig sett någon fågel bada i dessa fågelbad. De flesta fåglarna badar i näckrosbaljan. Skatorna badar mest

fågelbad bland näckrosor i zinkbalja

Uffe har fått ett fågelbad av sin mor och ett av sin svägerska. Vi har aldrig sett några fåglar bade i dessa fågelbad. Det var så varmt jag orkade inte göra något i trädgården så jag åkte ner till Örkelljunga och handlade taklök till fågelbaden.

Det lilla fågelbadet

I det lilla fågelbadet som har fått läckage så planterar jag växter som tål torka. Tycket att taklök passar bra

Lilla fågelbadet i betong
Fågelbad betong

Stora fågelbadet

Det stora fågelbadet har inte något läckage men det är skålformat så jorden torkar snabbt ut. Jag valde murgröna och taklök till detta fågelbad. Tyvärr har fågelbadet vält en gång så att fågeln har brutits av. Uffe har lovat mig att laga fågeln. Jag håller på att fundera på vad jag ska plantera i översta skålen som är väldigt grund. Ni får gärna lämna kommentar med förslag nedan. Fågelbadet är gjort utav gjutjärn.

fågelbad gjutjärn
Fågelbad gjutjärn

Vattenhål för insekter

Mor ställde ut plåtar med vatten då det växte majs utanför deras gård till insekterna. Farfar hällde vatten i de torra vattenpöls hålen för att släcka svalornas törst. Uffe hade låtit detta insektskar sjunka för långt ner i gräsmattan. Igår grävde jag upp det och flyttade på det. Sedan fyllde jag det med vatten. Du kan läsa mer hur du kan ge bin och inskert vatten en torr sommar https://www.land.se/tradgard/5-satt-att-bjuda-ett-torstigt-bi-pa-vatten/

vatten skål för att insekter ska kunna dricka
Vattenskål för bin och insekter

Går det att skrämma bort getingar

Förrat året använde Uffe en uppblåst papperspåsen som egentligen var avsedd till att kasta matavfall från Nårab för att skrämma bort getingar.

Getingfälla matavfallspåse från Nårab

Fällan fungerade jättebra men när Uffe fick tidningen Allt om trädgård (nr 8 maj 2020) så fanns det en artiket om att man kunde virka ett getingbo. Uffe frågade om jag kunde virka ett getingbo. Först åkte jag till Ica Opdalhs och köpte en plast tråd men den var för hård att virka med så det fick bli hushållsnören av bommull istället. Trodde först att bomullsnöret var för klent. Det tog inte ens en eftermiddag att virka boet.

getingskrämma


Jag har fyllt mitt bo med tidningspaper. Nu hoppas jag att det tar min virkning för ett getingbo. Getingar har revir så jag hoppas att de bygger bo någon annan stans . Hoppas får ett getingfritt fikande på altanen. Ni får gärna lämna en kommentar om hur ni gör med era getingar i kommentarsfältet nedan

Uffe klädde om mina Gutavianska stolar

På mina Gustavianska mahognystolar har klädslen sett anskrämlig ut en längre tid.

Vad behöver man? Jo nytt tyg och en laddad häftpistol

Jag valde tyget Lyrestad blå från Jotex

Detta inlägg innehåller inga affiiatelänkar.

Då man viker in hörnen så började Uffe med att vika upp vänster satte sedan en klammer. Sedan vek han in höger och satte en klammer.

Sist vek han över spetsen som pekar utåt, och slog i en klammer.

Sedan var det bara att lägga tillbaka dynan på stolen. Så här blev resultatet.

Jag köpte flera meter tyg så det blev till bordet också. Akrylatbehandlingen gör duken både praktiskt och tålig. Duken är i 100% bomull.

Silvermosaik i kaklet

Då vi byggde köket ville jag gärna har silvermosaik i kaklet. Jag ville inte ha silver mosaik för det hade blivit too much silver. Det hade även blivit dyrare.

Jag köpte silvermosaik på Kanongatan 157 i Helsingborg. Sedan köpte jag svarta klinkerplattor på K-Rauta. Både mosaiken och klinkerplattorna satt på delningsbara ark. En klinkerplatta var 10×10 om man pockade isär dem.

Silvermosaiken och klinkerplattorna hade olika tjocklek så Uffe fick fylla upp bakom mosaikplattorna. Vi ville inte ha silverplattorna horisontella utan på diagonalen. Det gjorde att Uffe fik kapa en del svarta plattor.

Bänkskivan hette 888 och är inköpt på kvick. Lätt att komma ihåg om man som jag är datanörd

Detta inlägg innehåller inga annonslänkar.

Uffes kökslampa

Uffe hade en vit gammal  vit plåtlampskärm i köket. Den började släppa färgen. Uffe tesade olika ideer. Nedan ser ni en som inte är så lyckad.

Uffe har en del svettstrådgrullar över

Elsa Gunnarssons foto.

Så vi skapade en kökslampa med stomme av svettstråd

 

 

Detta har blivit publicerat den 13 oktober 2021. Uffe hittade denna lampa på en loppis i Emmaljunga. Efter lite modification kunde vi hissa den upp och ner så vi för det ljus vi vill ha

Uffes nya kökslampa
Uffes nya kökslampa