månadsarkiv: juni 2014

.se håller koll på .se och .nu adresser och mycket mer

Vad gör .se?

Då jag besökte Stockholm Maker Faire i maj så hade .se ett bord. Den dagen verkade de vända sig till barn. Annars administrerar och sköter de den tekniska driften av .se-domänerna. De ansvarar numera också för toppdomänen .nu.  Det finns idag 1,2 miljoner .se domäner. Nu domänerna är näst vanligast domänen i Sverige. Det finns idag  232000 .nu domäner

År 2012 satsade .se drygt 47 miljoner kronor på vår internetutvecklande verksamhet. Har du en .se eller .nu hjälper du till att stödja internet utvecklingen i Sverige.

Du kan även på sidan kolla din bredbandshastighet på Bredbandskollen. Du kan även mäta hastigheten på dit  mobila bredband på din iPhone/iPad och Android.

De har skapat internet guider för den som är intresserad utav att lära mer. Genom ”Barnhack” satsar de på att barn sak lära sig programmering. Vilket ökar förståelsen för hur datorer fungerar.

De deltar även i Almedalsveckan

https://www.iis.se/

Bygghemma

Så  här i semestertider är det kanske dax att se över sitt hus. Tidigare trasslade man in sig i sladdar men numera finns de flesta verktyg sladdlösa. Jag blev imponerad då jag såg detta klippet med olika användningsområde med samma batteri från Ryobi.


Detta var bara ett av de många inspirations klipp som de har lagt ut från Youtube.

De har sålt byggvaror på nätet sedan 2006.  Deras stora sortiment med välkända varumärken gör dem idag till ett av Sveriges största byggvaruhus. Du hittar produkter för badrum, fönster, dörrar, trädgård, inredning, golv och trädgårdsmaskiner m.m.

Deras mål är att ge dig som kund en mycket god köpupplevelse då de erbjuder kunnig personal, en snabb och smidig kundservice kombinerat med marknadsmässiga priser. På Pricerunner har de recensionsbetyg 4,6 av 5 möjliga.

Bygghemmas målgrupp är främst hemmafixande privatpersoner som vill handla byggvaror från kända varumärken. De har idag cirka 100 000 artiklar i sortimentet.

Bygghemma har butik i Stockholm annars är Bygghemma.se  byggvaruhuset på nätet.


Mjödhamnens buss för provsmakning av mjöd

Idag midsommardag, har Uffe och jag besökt Mjödhamnens buss  bakom Saluhallen i Höganäs. Kanske Johan Pihl som äger Mjödhamnens buss passerat gör det själv stadiet, men jag kunde inte låta bli att blogga om honom i alla fall.

Johan åker runt i Sverige och gör sitt mjöd på lokalproducerade  produkter. I Kullabygden har han gjort mjöd på honung från Lars Rosenquists bikupor.

Vin har druvor som bas och mjöd har honung som bas. Johan har gjort tre olika jäsningar i Höganäs. Han har plockat 10000 hylleblommor till en av blandningarna. De andra blandningarna bestod av rabarber och honung.

Uffe provade mjödet Sommar.  Blender till mjödet sommar är  Carl Jan Granqvist. Uffe tyckte mjödet smakade torrt men gott. Dock tyckte han att priset är lite högt på Systembolaget. Sommar kostar 197 kronor för en 75 cl flaska. Flaskorna har en kapsyl av glas, och man kan såklart använda flaskan till annat.

IMG_20140621_145013

Mjödhamnens buss

Johan inne Mjödhamnens buss

Johan i Mjödhamnens buss

Mjöden var färdigjäst då vi var på besök i bussen. Sedan ska mjödet tappas över i tankar och lagras i ungefär ett år. De tre jäsningarna ska blandas och då kommer de att kallas Vår då de kommer ut på systembolaget.

Innan Johan började sin mjödtillverkning hade han importerat mjöd bland annat från Polen. Han verkar vara den ende mjödtillverkaren i Sverige. Han har även sålt mjöd till USA.

I dag åker Johan hem för att fira sin födelsedag.  Grattis och en riktig bra födelsedag önskar vi Johan i morgon.

http://mjodhamnen.se/

Svenskt trä när det gäller byggbeskrivningar

Vad är Svenskt trä?

Svenskt trä är en organisation som  verkar för kunskapsspridning, inspiration och utveckling som rör trä, träprodukter och träbyggande. Det är en sammanslutning av Sveriges bygg- och trävaruhandlare som har tagit fram populära byggbeskrivningar.

På hemsidans avdelning Trärådhuset hittar du principlösningar för grundläggning, bjälklag, väggar, tak, balkonger, staket och skärmar med beskrivning av material, tekniska data, råd och anvisningar.

De har även instruktionsfilmer. Jag valde det Youtube klipp om ”Bra att veta om trä”.

 

De har även skapat en avdelning för barn där man kan ladda ner en PDF som beskriver olika saker som man kan bygga med sina barn.

Du kan även söka efter närmste bygghandlare.

http://www.byggbeskrivningar.se/

 


Bonderöven har gett ut en bok

För mig är Bonderöven gör det självarnas, gör det självare. Han bangar inte för att göra sitt eget öl. Han bygger sitt eget hus på gamla hantverkstraditioner så att han ska slipper giftiga ämnen som kan ge  obehagliga överraskningar i framtiden.

Bonderöven sprider bondromatik  men samtidigt så tar han upp gamla bortglömda lantbrukstraditioner som nästan glömts bort. Jag minns när han stod i sitt höga rågfält. Rågen var nästan lika hög som Bonderöven och vad man kan se på TV så är han ganska lång. Det var länge sedan jag såg så hög råg. Jag tror inte rågen idag är genmanipulerad utan den har genom utval blivit kortare. Jag gillar bonderöven ändå fast jag  har en bror som är mjölkbonde och sliter hårt och måste hela tiden. Det gäller hela tiden att skapa en större kobesättning för att få det att gå runt. Hans son Edvin vill ta över gården men såg på Facebook att han sneglat på ett alternativ att tjäna pengar på vid sidan om jordbruket. Jag har publicerat ett gästinlägg på en av mina andra bloggar som Edvin skrivit. Det inlägget handlade om mjölkkor.

Jag vet att bonderöven egentligen heter  Frank Ladegaard Erichsen. Själv tycker jag inte det ser lika häftigt ut på pränt att skriva Frank som Bonderöven. På SVT heter Bonderöven  ”100% bonde” inte särskilt spännande namn. Hans bok heter ”Det enkle liv – flere skridt på vejen mod selvforsyning”. Boken är på danska

Det enkle liv – flere skridt på vejen mod selvforsyning

Att han  är populär ser man inte minst på Facebook. Där har han över 220000 gillare.

Ni får ursäkta att bonderöven inte blir stavad med danskt Ö. Jag vet inte hur man skapar danskt Ö.

 


Uffes blomlåda

Jag har tidigare bloggat om Uffes kompost och om Uffes odlingsbädd. Det blev lärkträ över till två blomlådor att ställa på hans trappa.

 

Början till Uffes blomlåda

Så här ser kanterna ut på lådan

Botten på blomkrukan

Nu har botten kommit på plats

2014-06-08 19.14.45

Så här fint blev resultatet


Uffes kompost i lärkträ

Uffe har en isolerad varmkompost. Den räcker för hushållsavfallet men inte till trädgårdsavfallet. Uffe fick bräder över då han snickrade ihop odlingsbäddarna. Av de bräderna snickrade han ihop denna kompost bestående av två fack. Perfekt för löv och annat trädgårdsavfall.

Uffes kompost

 


Zlatans autograf i akvarell

Nu har jag klippt ihop filmen från Stockholm Maker Faire där en robot skriver ut Zlatans autograf i akvarell.  Det tog längre tid att skriva ut autografen än vad filmen är

 

 


Robotar Stockholm Maker Faire 2014

Jag var bland de sista besökarna på Stockholm Maker Faire den 18/5 2014. Jag har gjort ett klipp på en del av robotarna. Den sista som går på ånga är kanske inte en robot men jag har inte sett sådana evighetsmaskins liknade saker tidigare

 

Nästa blogginlägg kommer att handla om roboten som skriver Zlatans autograf