månadsarkiv: februari 2014

Rasperry Jam på Mindpark 15/3 2014

Vad är Raspberry Jam för något?

Det är en träff för dataintresserade med nyfiken och intresse för Raspberry Pi. Senaste Rassberry Jam var den 4/1 2014 på Mindpark i Helsingborg: Mindpark hette tidigare Ship. Samma dag på gick ett Hacker Space på Mindpark. Karin Andersson som driver företaget Solsnäckan var på plats och sålde Rassberry Pi och tillbehör till dessa små datorer. Nästa Raspberry Jam är den 15/3 2014 på Mindpark kl12-16.

Rassberry Pi är en liten och billig dator som togs fram för studenter. Engelsmännen hade upptäkt att de höll på att halka efter inom programmering. Därför togs Rassberry Pi fram för att vara billig och passa studenter. Rassberry Jam är en träff för Rassberry Pi intresserade.

http://raspberryjam.se

Jag har tidigare bloggat om Karins företag  då jag var på Geek girl meetup i Malmmö http://e-uutveckling.se/?p=213

Karins hemsida http://solsnackan.se/

 


Os ringar en kul leksak

Så här i OS tider har jag än så länge inte hunnit med att göra OS ringar till mina barnbarn. Här får ni tips hur ni själv kan göra dem

 

 


Sälj på Gumroad

Gumroad förklarar enkelt att det för användaren består av tre delar, skapa, dela och tjäna. Sidan är på engleska.

Skapa

Var beskrivande med vad du kallar din produkt. Det ska ge folk en känsla av vad de får, av produktnamnet. Bra namn är specifika och har något att göra med dig som är kreatör. Gumroad klarar de flesta filtyper. Då du sätter priset så fundera på vad kunderna är villiga att betala. Du kan sätta ett pris på varan mellan 99 cent, till 1000 dollar.

Beskriv din produkt så att kunderna förstår vad du säljer och varför. Låt din beskrivning bli specifik och intressant. Jobba i utkastformat och publicera inte förrän du är nöjd med produkten.

Dela

Engagera din publik på ett sätt som passar dig. Sänd ut målinriktade budskap till dina kunder. Då du delar på Facebook, Twitter eller Youtube så kan du se hur olika sociala media konverterar.

Tjäna

Transaktionsavgiften är 5% + 25¢ per transaktion. Du kan fokusera på att leverera bra produkter till dina kunder om du så säljer till 10 eller 100000 kunder.

Jag hittade detta klippet från Vimeo som beskriver Gumroad

An introduction to Gumroad. from Gumroad on Vimeo.

 

https://gumroad.com/

Räcket runt källartrappan

Min kontrollant då jag byggde huset tjatade länge innan Uffe blev färdig med trappräcket. Risken var att grannbarnen  trillade ner i trappan. Vi diskuterade länge hur räcket skulle se ut. Till sist bestämde vi oss för att utgå från Shell snäckan. Sedan hade Uffe en anställd som förbättrade utseendet genom att bukta lite på snäckan. Trappräcket blev godkänt av kontrollanten men han sa att det inbjöd till att klättra i. Jag håller med. Hade jag varit åldern 4-6 år hade jag nog inte kunnat låta bli att klättra.

Trappräcke

trappräcke källartrappa


Fund Razr ett Crowdfundingföretag

Fund Razr är en kanadensisk crowdfunding site som statade 2009.

Hur fungerar det?

Starta en kampanj. Det är gratis. Berätta din story i ord, bild och med video. Dela på sociala medier och samla in bidragen på ditt PayPal konto. Du får behålla allt utom 5% som är en trasaktionsavgift till Fund Razr,

Vem är Fund Razr till för?

Fund Razr är till för människor som du, samhällen, grupper, organisationer och politik. Ja olika sorters människor som kreativa och företagare. De har även insamlingar för djurskydd.

https://fundrazr.com/

Britt Wadner hittade makers så hon kunde sända radio

Jag har just läst ut Fredric Karéns e-bok ”Piratdrottningen – boken om Britt Wadner och Radio Syd”. Han skriver om sin mormor Britt Wadner som försökte bryta radiomonopolet i Sverige på 1960-talet. Det fanns ju inga instruktionsböcker hur man byggde radiosändare på din tiden. Hon lyckades till och med genom anställda på Televerket bygga utrustning. Hon sände radio från en båt i Öresund.

 

Tyvärr blev hon motarbetad av Olof Palme som snabbt genom konstigt förfarande genomdrev en lag som stoppade privata radiosändningar. Normalt brukar det ta två månader till ett halvår innan en lag träder i kraft. Lagen som stoppade privata radiostationer började gälla två dagar efter beslutet. Snacka om att Sverige varit totalitärt.

piratdrottningen---boken-om-britt-wadner-och-radio-syd[1]

Alla makers som tycker det är tufft ibland så läs boken så kanske ni kan lyckas kämpa vidare precis som Britt Wadner gjorde. Boken är en ebok som du snabbt laddar ner på Adlibris.
Adlibris


Indiegogo

Indiegogo startades av Danae Ringelmann, Slava Rubin, and Eric Schell år 2008. Det är ett Crowd fundingföretag med huvudkontor i San Francisco. Indiegogo menar att alla ska ha möjlighet att tjäna pengar men alla gör inte det. Sidan finns på språken engelska, tyska, franska och spanska.

Såg att fanns en svensk idé om en robotar som skulle söka gifttunnor i Östersjön. Tyvärr har tiden gått ut och tyvärr fick de inte ihop tillräckligt med pengar på Indiegogo. Jag tror på idén och hoppas de hittar finansiering någon annanstans. Projektets hemsida finns kvar. Ni kan surfa in på

http://www.indiegogo.com/projects/naiad-cleaning-up-the-seas-with-cooperating-robots

Det är enkelt att skapa en kampanj på indiegogo. Du berättar på sidan vad du gör och hur de kan hjälpa dig. Du berättar vilka förmåner du ger dem som blir bidragsgivare.

Indiegogo hjälper dig med att sprida budskapet om din kampanj genom en speciell algoritm som de kallar gogofaktor. De kan använda deras sociala mediaverktyg då du lanserar din kampanj.

http://www.indiegogo.com

Öppen innovation

Enligt Wikipedia-begreppet, Öppen innovation (på engelska open innovation) myntades 2003 av Henry Chesbrough, professor på Center for open innovation vid University of California. Han definierar Open Innovation som ett medvetet in- och utflöde av kunskap för att accelerera intern innovation och att expandera marknader för externt användande av interna innovationer. Kopplingar finns även till liknande begrepp som öppet innehåll, öppen källkod, crowdsourcing, användardriven innovation, öppna standarder, öppna system och web 2.0.

Jag hittade denna aritkel som bra belyser betydelsen av öppen innovation

http://www.lifesciencesweden.se/medtech/problemlosning-pa-natet/