månadsarkiv: mars 2015

Nu kan man skriva ut tänder från Dentware

Idéen till dagens blogginlägg fick jag i ett mail från Stockpicker. Mailet innehöll informationa om nyemissionen i Dentware Skanidnavia med syfte att öka deras försäljningskapacitet och stärka rörelsekapitalet i företaget. Stockpicers mail innehöll erbjudande om att man kunde teckna aktier i Dentware Skandinavia AB.

De har utvecklat en unik metod för att med hjälp av 3D-skrivare framställa individanpassade bro- och kronrekonstruktioner att fästa på tänder eller tandimplantat. Dentware har genom industriell produktion i nya 3D-skrivare kunnat öka produktionstakten och sänka kostnaderna i företaget.

Jag klickade på fliken beställning och fick upp en pdf där man kunde beställa implantat bro. Nu är ju tänder inget för hemma fixare så jag klickade ganska kvickt bort pdflänken. Hur som helst så finns i alla fall produkten på marknaden.

 

Dentwares aktie handlas på Aktietorget och man erbjuds köpa aktien för 1,80 kronor. Teckningstiden är till den 23 mars 2015. Dentware satsar nu på en internationell lansering i framförallt Frankrike, Polen och Tjeckien, vid sidan om den skandinaviska marknaden.

 

http://www.dentware.se/

Kurslista på Aktietorget

http://www.aktietorget.se/Quotes.aspx

 Har ni tips på något annat än tänder som man kan skiva om i kommande blogginlägg?

Kreathon på Webcoast 2015

Vad är ett Kreathon?

Det är en mix av ett Makerspace och ett Hackathon. Det var första gången som det arrangerades Kreathon på Webcoast.  Jag deltog aldrig på Kreathonet  men jag har några bilder på en del av byggena. Det verkar som att det är Webcoast som uppfunnit Kreaton

robot webcoast

 

Hackaton Webcoast

Strawbees nya Legot?

Erik Torstensson från strawbees webcoast 2015

Lars Torstensson med en del av sina byggen.  En del kunde flyga med hjälp av Ardinio. Strawbees är sugrörs liknade rör som man kan bygga nästa vad som helst med.  De har en flik för lärare på sin hemsida. Jag tror inte att man blir för stor att bygga med Strawbees.

http://www.strawbees.com/

Jag har på min andra blogg skrivit och Webcoast.

http://blogg.semmester.se/?p=1513

http://blogg.semmester.se/?p=1515

http://blogg.semmester.se/?p=1518

http://www.webcoast.se/

Etzy hantverkarnas Ebay?

Etsy startade 2005 som en community där hantverkare och konstnärer kunde nå ut till sina kunder. På Etsys hemsida möts köpare och säljare för att köpa eller sälja hantverk eller vitageprodukter. Etsy erbjuder kunderna frihet till att shoppa från olika delar av världen. I dag har Etsy utvecklats till en sofistikerad plattform. Det har gått så bra att de är på väg in på amerikanska börsen.

De har även en blogg där konsthantverkarna kan presentera sig

Då du surfar in på sidan möts du av deras trendigaste varor. Hittade inga svenska designers på första sidan då jag surfade in den 7/3-15. Skrollar du längre ner på sidan kan du välja att klicka så att priserna visas i svenska kronor.

Du  kan betala med Paypal, Visa, Master Card, American Express och Discover. Då man kommer till kassan är även frakten inräknad.

Är du konsthantverkare och vill sälja på Etsy så kan du lägga in antalet du har av varje artikel. Lycka till med dina Etsy försäljningar och inköp
etsy.com

Worx för gör det självare

Jag har med jämna mellanrum surfat in på Worxs Facebooksida. De har även en hemsida http://www.worxtools1.com/default.aspx. Där kan du klicka in på ”var du köp”. Jag sökte på Helsingborg och i Helsingborg är Ahlsells återförsäljare av deras produkter. Hoppas ni kommer till svenska sidan. Själv fick jag välja från land från den internationella. Sverige fanns inte med. Klickade vidare och då kunde jag välja engelska eller svenska. Valde svenska. Sedan hade jag nog fått bättre information ifall jag klickat på den engelskspråkiga sidan.

 

Jag kollade Worx på Facebook. Detta verktyg verkar väldigt användbart

Jag tycke dock Facebooksidan är trevligare än deras hemsida för den ger tips och idéer för gör det självare. När jag tittade in hade de Worx gjort en fåtölj av CD skivor och de hade också bilder på en del skulpturer i is. Har du gamla udda kaffekoppar kan använda till att göra lampor av.

https://www.facebook.com/WorxGardenDIY?fref=ts

Kan man själv göra surdegsbröd?

Jag brukar handla surdegsbröd på Brödkultur i Helsingborg. Sist då jag handlade där fanns det ett surdegspulver. Surdegspulvret gör att man kan baka surdeg själv. Bor du inte i närheten av Helsingborg kan du  skapa surdeg själv men det tar ett par dagar innan den är klar. Jag har hämtat surdegsreceptet från Kungsörnen.

 http://www.kungsornen.se/recept/brod/surdegsbrod/ragsurdeg/

Dag 1:  

Rör ihop vatten och mjöl och ev. äpple/yoghurt i en bunke, täck med plastfolie eller våt handduk. Ställ burken på ett varmt ställe. På sommaren kan den stå framme, men vintertid kan det vara bra att hitta något skrymsle som är lite varmare, gärna 25–28°C t ex i skåpet ovanför kylen, där brukar det vara lagom varmt. Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Dag 3:

Blanda i vatten och det nya mjölet. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.

Dag 4:

Häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

Dag 5, morgon

Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

Dag 5, kväll

Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.

 

Sedan kan du välja vilket surdegsbröd som du vill baka http://www.kungsornen.se/recept/brod/surdegsbrod/

Surdegsbröd klarar sig en vecka i kylen. Du kan även frysa surdeg. Tänk på att den behöver god tid på sig att tina.

Vad gör man då man åker bort en längre tid? Lämnar degen på Surdegshotell? Sveriges första surdegshotell var Urban Delis bageri i Stockholm.

 

Jag hittade ett kul youtubeklipp om att det bara tog 6 minuter att baka surdegsbröd enligt den franske bagaren.