månadsarkiv: augusti 2014

Framtidsrummet Helsingborgs första Makermässa

Den första upplevelsen på mässan var Crunchfish – Touchless Photobooth. Vilket innbar att Karsten Deppert höll en platta och jag höll upp handen. När jag knutit handen en stund så togs det en selfie. Tyvärr får de inte lägga ut selfiena för det ligger ju annars i tiden. För över ett år sedan intervjuade Martin Wingren från Lokaltidningen Karsten.  Då saknade de 3D printer på Ship. Nu har de fått 3D printer. Moderaterna hade en buss med Reinfelt på. 

 

3d skrivare Mindpark framtidsrummet

 

Rickard Andersson som har en dator som räknar Bitcoinsvärde. Idag var en bicoin över tre tusen svenska kronor. Han sa att kursen var låg för det var sommar. 

Rickard Andersson – Bitcoinsuträknare

En cykeltokig autraliensare David J Hare som Redesignar cyklar. Nedan en Itera.

Itera cykel

 

Han hade en cykel som var tillverkad i Helsingborg. Jag minns inte märket. På bilden nedan håller han en King. Själv har jag en King som tyvärr är tillverkad utomlands för varuhuset B&W.

David J Hare med en King Cykel

 

Kamera stabilisator.

Kamera stabilisator

 

EC Solutions som har en app HBGM-app. Den är skapad för att följa löparna på Helsingborgs Maraton.

Helsingborg maraton app

 

Det var jätte kul att besöka denna första Makermässa i Helsingborg. Den är inte så stor så att den ingår i Maker Fair som de mässorna som jag besökt tidigare. Detta inlägg innehåller bara en del av mässutställarna. De kommer fler inlägg från Makermässan om några dagar.

Då jag gick ut från Makermässan gick Pridekortegen förbi. I kortegen gick allt från RFSL, Eroticcenter till politiska partier. De flesta partier från Moderaterna till Piratpartiet deltog.

Framtidsrummet Makerweekend i Helsingborg 29-31/8 2014

Vad är framtidsrummet?

Framtidsrummet är ett event för de som gillar att skapa någonting. Du kan skapa i hård eller mjukvara, textil, konst med mera. Det är ett event där individuella eller team visar upp sina alster. De diskuterar, inspirerar och delar kunskap med varandra.

Plats: Södergatan 13 Tid: Fredag 13-19 Lördag 10-17 Söndag 10-17

Ni kan få mer info om ni surfar in på

http://www.creativelab.nu/makerweekend/ sidan är  på engelska.

Under detta veckoslut pågår många aktiviteter i Helsingborg då det är http://www.hx.se/.

 

 

 


Medborgarskolan erbjuder kurser inom DIY

En medfödd begåvning  spelar inta så stor roll. Det är intensiv övning om 10 000 timmar som gör skillnad säger  Anders Ericsson, en av världens främsta forskare på expertprestationer.  En kurs kan vare en genväg på några timmar av de 10000 timmarna så du slipper skapa hjulet en gång till.

Denna vecka damp Medborgarskolans kurser ner i brevlådan tillsammans med Helsingborgs Dagblad. Redan på första sidan talar om att de nappat på IY kulturen. De följer trenden med selfikurser där de uppmanar dig attt dela med dig av dina upplevelser på #diymedborgarskolan. Andra kurs förslag på DIY på första sidan är ljusstöpning, matlagningskurser och att göra egna silversmycken.

Gör egna smycke i silverlera låter spännande. Sökte på silverlera på Google och de hade fina bilder på föremål gjorda i silverlera.

I Billeberga hålls kurser på det spännande temat ”Silversmide med inslag av guld i lantlig miljö”.

Det finns även ett flertal kurser på DIY tema inom textil, mat, konsthantverk och skriva egen bok. Vad jag hade väntat mig i kurskatalogen var en kurs om syrad mat. En trend som legat i tiden ett tag. Syrad mat på burk kan bli ett konstverk som  man kan njuta av innan man förbrukar innehållet.

De kurser som jag skriver om finns i Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad och Osby. Kurserna gäller hösten 2014.  Ni kan surfa till http://www.medborgarskolan.se/ för att se vad det finns för kurser på din ort.

Yobi3D en sökmotor för 3D modeller

Inspiration till dagens blogginlägg kommer från http://blogg.tkj.se/yobi3d-sokmotor-3d-modeller/ . Han har gjort ett blogginlägg om en sökmotor för den som skaffat 3D skrivare och tycker att de modellerna som man i hittar i Google inte räcker till. Youbi3D söker i olika databaser och du kan tittad på modellerna direkt på skärmen. En del modeller är gratis och andra får du betala för.

http://yobi3d.com

 


Vill du bo i containerhem?

Jag prenumererar på Vi i villas nyhetsbrev. I senaste nyhetsbrevet var det en länk till Containerbostäder. Då jag skulle bygga mitt senaste hus som bara fick vara 40 kvm så tänkte jag aldrig på att man kunde göra så mycket av containrar. Ja ringde faktiskt ett företag som byggde baracker men deras standard mått passade inte in på  min tomt. Skulle man skräddarsy en barack till min tomt så skulle kostnaderna inte bli oförsvarbara.

De som studerar får inte hänvisa till Wikipedia men enligt Wikipedia så har  en standardcontainer en bredd av 2,438 m (8 fot) och en höjd av 2,591 m. Invändig bredd är 2,350 m, invändig längd 5,898 m och invändig höjd är 2,390 m. Vilket ger en yta på 13,8603 kvm. Det räcker nog inte med att inreda en container då man måste ha isolering för att klara vårat vinterklimat.  Containerstorlekarna har ursprung i USA och är valda för att hålla sig inom de lastprofiler som finns för landsvägar.

I detta Youtubeklipp berättar den australiske contianerhembyggaren om sitt hem

Containerhemmen finns i USA, New Zeeland, Spanien, Israel, Kina, Chile och Australien. Vill ni läsa mer och containrarna så surfa in på

http://www.viivilla.se/

 

 


Elenis favorit flyg en fågel

Uffe ställde fågeln på mitt piano. Mitt barnbarn Eleni bliv nyfiken på fågeln. Hon pillade på någon knapp så att fågeln kvittrade hela eftermiddagen.  Det blev inte tyst förrän Uffe kom hem från jobbet och stängde av den. Eleni har inte provat att flyga fågeln ännu men ser med förtjusning på då Uffe flyger med fågeln.

Jag har själv testat fågeln. Det var det första i  modellflyg väg som som jag testat. I början gick det inte så bra för fågeln landade på grannens tak. Uffe visade även fågelns flygfärdigheter på kvarterets kräftskiva. Den väckte succé.

Då Uffe packade upp fågeln sa jag

– Vad är det för skit. Den ser ju ömtålig ut.

Jag har fått ändra uppfattning. Fågeln har klarat hur många störtningar som helst. Denna radiostyrda fågel är en kul leksak för ett barn från 6 år om de får lite hjälp. Fågeln kan flygas både inne och utomhus, men behöver lite mer plats än ett vanligt vardagsrum. En kul leksak att använda när det inte blåser för mycket. Rekommenderas inte vid vindar över 4 m/s.

Fågeln finns i rött och grönt


Roliga prylar har kickstarta hjärnan kampanj

Kickstarta hjärnan Roliga Prylars sommarkampanj

Snart är semestern över och då är det ju alltid trevligt att kickstarta hjärnan lite. Roliga prylar har just nu kampanj på till exempel en mobdell av Raspberry Pi, Super Mario schack, Trivial Pursuit mästar versionen m m.

 

Nintendo Super Mario Schack

 

Kul att Nitendo Super Mario hänger med fortfarande.

Förutom roliga prylar ebjuder Roliga Prylar

  • Alltid 49 kronor i frakt
  • Snabb leverans
  • 1 års garanti
  • 30 dagars öppet köp

 

Roliga Prylar erbjuder fram till söndag 10/8  20% rabatt på kickstartare för hjärnan!

Och gillar du inte att kickstarta hjärnan så finns det på Roliga Prylar även saker för olika intressen, spel, presenter, kläder inredning och maskerad.

 

Roliga Prylar SE

 


Ikeapod lanserar nya Ikea katalogen

IKEAs podcast Podologen

Nu kan alla gör det självare och heminrednings intresserade lyssna på  podcasts från IKEA. Varje tisdag fram till IKEA katalogslanseringen den 14 augusti sänder programledaren Kjell Eriksson podcast med spännande profiler hur vi har det hemma.

De olika podcastsändningarna tar upp olika sidor i IKEA katalogen. Så när IKEA katalogen kommer den 14 augusti har man redan bekantat sig med den. I första podcasten pratar Kristoffer Triumf och Kristina Lund om badrum som hänvisar till  sid 41 i nya katalogen. I andra programmet diskuterar Ann Söderlund och Liria Ort
iz om sovrummet på sid 118–119 i katalogen.

På hemsidan förklarar de även hur en podcast fungerar. Lyssna och låt dig inspireras.

http://www.ikea.com/ms/sv_SE/catalog_categories/podologen/index.html