månadsarkiv: december 2013

Vad kan man inte göra med kartong?

På sidan  7 i Postens tidning Du&CO finns en kort notis om att man kan återvinna kartong.  De ger ett exempel på en fullt användbar cykel som väger 10 kilo och klarar en last på upp till 220 kilo. Cykel kostar mellan 9-12 dollar att tillverka. Denna notis gjorde mig nyfiken på vad mer man kan tillverka av pappkartonger.

Chris Gilmour

Han är född i England men bor och arbetar i Italien. På hans hemsida finns både färdiga kartongkonstverk men också hans pågående konstverk. Bland de färdiga konstverken är mina favoriter drottning Viktoria på sin tron och en mora klocka i naturlig storlek. Han har även gjort mikroskop, tandläkarstol, cyklar bilar, motorcyklar och mycket annat.

http://www.chrisgilmour.com

Pacalowski

Blir nästan som IKEA:s platta paket det som polske konstnären Pacalowski gjort på sin hemsida. På hemsidan kan du ladda hem layout på kartongbord och stol. Sedan finns det bilder på fåtöljer som är lite mer komplicerade kartong saker att tillverka.

http://www.pacalowski.com/cardboard_furniture.html

Junk-Culture

Dylan Shields går lös med att göra skulpturera av kartong. Det är en amerikan men det finns inte kontaktuppgifter på sidan men då jag kollade på Whois.com så hörde sidan hemma i USA.

http://www.junk-culture.com/2013/04/intricate-cardboard-sculptures-by-dylan.html

Bartek Elsner

Är en berlinare med fokus på digitalkommunikation som går lös på kartonger. Han  har bland annat skapat hjärta, eldstad, bevakningskamera.

http://www.bartek-elsner.de/paperblog/

Ja vad kan man inte göra av kartong?

Maker Faire Oslo 18-19 januari 2014

Utställningarna

Alla deltagare får sitt eget område där de kan visa fram sina  skapelser. Förra gången var det 100 skapare på mer än 20 utställingar. Denna gången hoppas de på att det blir många fler. De har en utställningsareal som är tre gånger så stort som sist!

Universitetet i Oslo och Norsk Teknisk Museum är stolta arrangörer av Maker Faire Oslo – Skandinaviens största Maker Faire. Visar detta klipp från Förra Maker Fair i Osla som en teaser inför Maker Fair 2014

 

 

Har du lust till att vara med som frivillig på Maker Faire Oslo? Surfa in på http://bit.ly/makerfaireoslofrivillig och anmäl dig!

Verkstäderna

Delta i verkstäderna  och minikurserna där du själv kan lära att göra saker. Lär dig att använda nya verktyg och vara uppfinningsrik!

Miniföredrag

Delta på miniföredrag och lär om nya och gamla teknologier. Möt skapare som delar med sig  hur de jobbar och  vad det er som inspirerar dem!

Så varför inte ta Norgebåten från Köpenhamn till Oslo.

http://makerfaireoslo.no/no/

 


God Jul

Årets julhälsning står Helsingborgs koncerthuskör  med musiker för
som vill ser er på trettondagsföreställningen.

 

God Jul och gott nytt år

Önskar

E-U Utveckling

  

Eleni en riktig gör det självare

För några år sedan bloggade min dotter Sara om att hon och hennes dotter Eleni julpysslat. Hon skrev även att en del av julpysslet var julklappar. Jag blev lite orolig för jag och Eleni hade gjort figurer i trolldeg som vi klistrat på kylskåpsmagneter.

Då det blev julafton blev jag så himla glad då jag fick denna ljusstake som hon själv målat.

Elenis ljusstake

 

Ljusstaken och penslar kan du köpa på IKEA och glasfärg  i fackhandeln. Sen är det bara att pyssla för er i alla åldrar.

Lycka till.

Elenis mamma är nog också en gör det självare. Dessa pepparkakor fick jag och Eleni med oss till ishallen. Eleni hann äta upp mormor pepparkakan innan jag hann få fram kameran

pepparkakor med text

 

Robyn möter robot på KTH

Robyn tycker robot är söt

Jag var i Malmö för ett tag sedan på Geek Girl Meetup. Då lyssnade jag på Melinda Jansson föreläsning  som jag bloggat om på http://e-uutveckling.se/?p=227. Hon berättade att det inte var helt lätt tekniskt att göra en människolik robot. Dock är inte KTH:s robot klar ännu men Robyn tycker i alla fall att den är söt.

 

 

Jag tycker att Robyn är en förebild ända sedan hon gjorde låten har hon varit  en förebild. Robyn står med fötterna på jorden utan att vara en diva.

Hon är effektiv som en robot för hon verkar jobba 24/7 för att hinna med det hon gjort. Hon är både skådespelerska, sångerska, låtskriverska och skivbolagsägare.

http://robyn.com/

Riksutställningar

Då jag lyssnat på Cathrin Frisemo den 29/11 såg jag att Riskutställningar hade en After Work på Media Evolution senare på kvällen. Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara. Jag blev dock lite nyfiken för Riksutställningar som är ett statligt verk  som man kanske inte tänker sig att de ägnar sig åt Makerskulturen. Riksutställningar är lokaliserat i Visby. Kvällens program handlade om spaning på dagens museer, utställningar och vad som trendar i framtiden. Senare på kvällen skulle det handla om hur vi får digitaliseringen att hända.

Surfade in på Riksutställningar och hittad massor av klipp från webdagarna. Jag hittade detta klipp från Webdagarna i Stockholm om Makers.

 

Riksutställningar turnerar med sina förställningar.

http://www.riksutstallningar.se/content/utst%C3%A4llningar

Riksutställningar finn även på Facebook https://www.facebook.com/riksutstallningar?fref=ts

http://www.riksutstallningar.se

Telias Youtube klipp om Googles innivationer

Jag tycker att Tele2 och de andra uppstickarna i telecombranchen har stått för nytänket den senaste tiden.

Google aktien verkar mer spännande än Telia i alla fall. Kursen för en Google aktie om  man köper den på Aktieinvest  ca 7000 kr eller ca 1000 dollar om man köper den på S&P-500. Telia aktien står i lite över 50 kronor stycket.

Blev lite nyfiken då  Telia publicerade detta Youtube klipp om hur Google jobbar med innovation.

Visst låter det spännande om de lyckas att implementera Google kultur i Telias verksamhet.   Kan det bero på att de räknar med telecom marknaden kommer att mattas av den framtiden?

 


Startuppodden

Startup-podden drivs av Mikael Zackrisson som tidigare varit journalist och skrivit om företagande på Veckans Affärer, Internetworld och Ny Teknik.

Mikael intervjuar intressanta svenska entreprenörer inom digitala världen.

För två somrar sedan följde jag Startitup.se en gratis e-kurs om att starta eget, som Anton Johansson och Marlena Batist skapat. I 4:e podden intervjuar Mickael, Anton. Lyssna på Anton och inspireras.

 

http://www.startuppodden.se

  

 

Kreativitets koden bok av Nicolas Jacquemot klar

För ett par år sedan läste jag en annan bok av Jacquemot: ”Handbok i konsten att vara social”. Vilket gjorde att jag skruvade upp förväntningarna i denna boken.

Jag tror alldeles säkert att Makers och gör det självare  har nytta av denna bok. Nicolas skriver om lekfullhet vilket kan vara bra i en inledning att skapa kreativitet  i ett projekt. Det kan ju även vara bra senare i projektet då det skapar en bra stämning. Vidare tar boken upp hur man blir målfokuserad, ihärdig och kreativ.

Du kan både läsa boken som glad amatör eller om du är företagare  i startupfasen. Boken tar upp vart man vänder sig ifall man vill ha hjälp att omsätta sin idé till verklighet. Är du redan etablerad företagare så låt dig inspireras av boken. Det finns även övningar i boken.

 

 

Levde boken Kreativitets koden upp till mina förväntningar?

Ja i allra högsta grad. Den passade mig som är så nyfiken Den släpper fram barnet och kreativitet inom en.

Kreativitets koden

Kreativitets koden finns även som ebok. Den hittar du om du klickar på länken nedan och skrollar lite på sidan.

Adlibris