månadsarkiv: maj 2014

Löda Stockholms Maker Faire 2014 maskotrobot

Söndagen den 18/5 besökte jag Stockholms Maker Faire. Utanför Tekniska museet fick man möjlighet att lödda ihop så att robotmaskoten kunde lysa. Jag kom så sent så jag hann inte lödda min maskot. Jag köpte en maskot som jag tog med mig hem och som Uffe har lödat ihop. Nu kan ni se hur man gör och hur den blinkar då man lödat klart.

 

 
Uffe klagar på att jag stavat ordet löda fel men nu har jag garderat mig mot Google.

 

Stockholm Maker Faire på Tekniska Museet 2014

Stockholm Maker Faire

Jag nämde i ett blogginlägg den 14/5 att Kickstarter var med på Maker Faire i San Mateo. Visste inte då att det pågick ett Maker Faire i Stockholm. Jag har denna helgen varit på DI Life och då jag gick från hotell Hellsten Malmgården såg jag ett anslag om att det pågick ett Maker Faire på Teknska museet. Det var helt underbart väder så jag gick från hotellet till Amerikanska Ambassaden. Där åkte jag två busshållplatser till Tekniska museet.

Utanför museet kunde man köpa en maskot för 10 kronor. Jag hade inte så mycket tid så jag köpte maskoten och så får Uffe löda ihop Maker Faire maskoten. Ska försöka göra ett Youtubeklipp med lödningen som jag kommer att publicera i ett kommande inlägg.

 



 

Sedan löste jag entré och gick ut på gården. Där fanns en husvagn som ägaren hade till att odla ekar i. Visst är husvagnen häftig.

Odlade ekar i husvagn

 

I Oslo var det en italienare som skrev ut pannkakor med en 3D-skrivare byggd av  legobitar. I Stockholms Makre Faire visade man en sol- och vindkraftsdriven pannkaksmaskin monterad på en cykel.

Sol- och vindkraftsdriven pannkaksmaskin

 

Cykelmartin visade detta ekipage, Van De Walles velomobil  på mässan

Cykelmartin på Maker Faire

 

Hexacoptrar, nu skulle Uffe ha varit med

Hexacopter

Då vi ändå är inne på flyg så deltog elever från Österåkers Gymnasium med dessa raketer. Kan raketerna flyga?  De visade på en film att visst kan de flyga.

Raketer tillverkade utav elever på öståkers gymnasium

 

Oslo Maker Faire var robotarnas mässa. I Oslo var det inte många skrivare som fungerade men här i Stockholm fungerade skrivarna. Dock går det fortfarande långsamt. Nu följer en del bilder på skrivare och utskrivet material.

omöjliga figurer med plast printer

 

printer med utskrifter

kul figurer

Förarbete innan det är dax att printa

förberedande arbete innan printern

Jag har tidigare bloggat om Stockholm Maker Space. Självklart var de också med på mässan. De verkade inte riktigt på det klara med vad detaljen  ska användas till. Önskar dem lycka till med stegmotorerna.

Stockholm Maker Space bord på mässan

 

Elin Z tillverkade små dockor av piprensare och garn. Hon har även tillverkat brädspelet A maze. 

dockor av garn och piprensare

 

Tyvärr lyckades jag inte få pappersfågeln att flyga samtidigt som jag filmade.

flygande fågel?

 

Kristian Sievers byggde ett dator kabinett i trä. Han var jätte snäll som lät mig fotografera innan han packade ner kabinettet. Ett miljövänligt alternativ utan flamskydd.

 

dator kabinett gjort av trä

Jag var bland de sista besökarna på Stockholm Marer Faire så en del hade redan börjat packa ihop. Detta är runda förpackningar som gör att luft inte tränger in och att man lättare kan tömma förpackningen helt och hållet. Kolla burken, tillhör utställaren men den är inte så miljövänlig som förpackningsmaterialet han vill introducera.

Ny typ av förpackning

Jag kommer i kommande inlägg publicera youtubeklipp om bilen som drevs med ånga och roboten som gjorde slatans autograf.

Tyvärr fick jag inte se Maria Johansson visa hur man brygger sitt egna probiotiska och alkoholfria bubbel och Mikael Källberg som visar hur man bygger sin egen segwayscooter. 

Rickard Dahlstrand, sorry jag visste inte vem du var förrän jag googlat dig. Jag kommer att föröka göra ett youtube klipp om att göra en egen pantograf enligt beskrivningarna jag fick av dig.

Hoppas Stockholm Maker Faire blir en årlig tradition.

http://www.stockholmmakerfaire.se/

http://www.tekniskamuseet.se/1/5417.html

 

Home_style_me by Jenny på Instagram

Dagens blogginlägg handlar om min väninnas dotters bilder på Instagram. Dottern heter Jenny och hennes nickname är home_style_me på Instagram. Vi känner varnadra sedan 25 åt tillbaka. Då jag träffade henne fösta gången hade hennes mamma just byggt ett hus på Västergård i Helsingborg.  Hennes mamma inredde villan på Västergård smakfullt men jag tror Jenny kan göra mer med sin äldre villa på Husensjö. Ni får kolla hennes bilder men tycker jag bilderna är väl värda ett blogginlägg. Jag har gjort en skärmdump på en del av hennes bilder på Instagram som ni kan se nedan.

Skärmdump jenny instagram home_style_me

Jag har gjort en kort intervju med Jenny över nätet som ni kan läsa nedan.

Hur började allt?
Jag har egentligen alltid varit intresserad av inredning, min mamma har också ett stort intresse för både mode och inredning så det känns ganska naturligt att jag fått samma intresse, men det var nog först när vi köpte hus jag och min sambo 2005 som intresset växte sig större.

Dina inredningsbilder har blivit väldigt populära.Var får du all inspiration ifrån?

Jag hittar inspiration från många olika håll. Idag finns det nästan överallt. Tidningar, böcker, bloggar, nätet t.om butikerna har börjat med att inreda och styla mer idag än vad man gjorde förr. Pinterest är en favorit som jag är helt besatt av just nu.

Hur väljer du ut inrednings detaljer?

Jag älskar detaljer, det är dom som gör ett rum komplett. Detaljer kan vara en snygg bok, ett fint ljus eller bara nya färska blommor, det är oftast ditt val av detaljer som gör rummet mer personligt. Just nu är jag mycket för detaljer i trä. Självklart blir jag inspirerad av andra men jag försöker hitta en egen stil som passar till mitt hem och smak.

 

 

I intervjun nämner inte Jenny att hennes familj även har skaffat sig sommarstuga på Öland.  Den miljön har  säkert inspirerat till en del bilder.

Jenny har lite över 2450 followers på Instagram. Hon har postat 873 gånger vilket ger nästan 4 nya followers per postning. Inte dåligt, själv bloggar jag på tre bloggar, fattar inte hur hon får tiden till då hon precis som mig har ett annat jobb att sköta.

På Facebook klickar man på tummen upp då man gillar. På instagram klickar man på ett rött hjärta då man gillar. Vill ni klicka på Jennys hjärta så klicka på!

http://instagram.com/home_style_me

Under tiden jag skrivit detta blogginlägg insåg jag att Jenny även är stor på Pinterest. Där har hon gjort över 2442 pin och 224 följare, inte dåligt. Som bonus får ni även hennes Pinterest länk.

http://www.pinterest.com/HomeStyleMe/

 



 

 

Finns det något Meetup.com arrangemang nära dig?

Du kan söka på en meetup grupp nära dig eller med  en kalender. Jag sökte på Helsingborg och hittade Guerilla Office event in Helsingborg  på tisdag på Ship fd Ship i Helsingborg.

Tyvärr missade jag Helsingborgs internationals Karaoke på Chales Dickens. Denna grupp ska även vandra Kungsleden. För den som inte är så vältränad åker denna  Meetup grupp även till Kulturvarvet i Helsingör för att lyssna på Helsingör Jazzfestival.

Finns det ingen grupp inom ditt intresseområde? Du behöver inte vara en expert för att starta en egen Meetup grupp. Du har kanske en idé eller ett intresse som kan samla människor tillsammans.  Meetup.com sidan är på engelska. Det finns kanske något trevligt meetup arrangemang nära dig.

http://www.meetup.com/

 

 


Finansiera ditt projekt med Kickstarter

Vad är Kickstarter?

Kickstarter är ett nytt sätt att finansiera dina projekt. Det kan vara allt från film, spel, musik, konst och teknologi. Just nu samlar Kickstarter in pengar till tusentals kreativa projekt.

De som lagt ut ett projekt  på Kickstarter har fullständig kontroll över och ansvar för sina projekt. Kickstarter är en plattform och en resurs. De är inte inblandade i utvecklingen av själva projekten. Vem som helst kan starta ett projekt på Kickstarter, så länge de uppfyller deras riktlinjer.

Projekt skaparna sätter ett finansierings mål och deadline. Om folk gillar ett projekt, kan de lova att ge pengar för att få det att få igång ett projekt. Finansiering på Kickstarter är allt eller inget – projekten måste nå sina mål finansiering för att ta emot några pengar.

En kvinna som lyckades med sitt Kickstarterprojekt är Natalie Sisson. Henne ska jag lyssna på i helgen uppe i Stockholm. Hon ha skrivit boken The Suitcase Entrepreneur

Natalie Sissons Kickstarter projekt boken the-suitcase-entrepreneur

 

Jag kollade vad det fanns för projekt i min region och fann att i Köpenhamn finns ett projekt med skräddarsydda T-Shirt och i Malmö finns ett filmprojekt.

 



Kickstarter finns med på Maker  Faire mässan i San Mateo till helgen. Hemsidan är på engelska.

https://www.kickstarter.com/

Solsnäckan säljer Raspberry Pi i Sverige

Jag har tidigare nämnt Solsnäckan i blogginlägget om Raspberry Jam och om Geek Girl Meetup Öresund

Första gången jag träffade Karin Andersson som äger Solsnäckan var på Internet i Focus 2012 på Ystads teater. Då byggde hon även hemsidor men nu satsar hon istället hejhjärtat på Raspberry Pi

Karin och hennes man är riktiga Raspberry Pi entusiaster. Raspberry Pi togs fram i England för de märkte att det fanns brist programmerings intresse bland studenter. Dess fördel är att den är billig och den tål även tuffa miljöer. Du kan använda Raspberry PI till webbserver, bildspelsvisning med openPower Point, ex. visa bildspel i en reception eller i butik, Mindkraftserver, WordPresserver – om man har löst säkerheten. Grundkittet Raspberry Pi med tillbehör såsom strömförsörjning, User guide, låda och minneskort med färdiginstallerad operativsystem kostar 900 kr.

Webadressen till deras webshop är http://www.r-pi.se/

http://solsnackan.se/

 

 


Dan Phillips en återvinnande byggdesigner

Kan inte låta bli att göra ett inlägg om denne fantastiske gör det självare trotts att klippet är från 2010. Dan Phillips har byggt tolv hus av återvunnet material. Han har använt vitt skilda matreal på ett genialiskt sätt. Det är inga dyra material men det ser dyrare ut för han använder materialen på ett genialiskt sätt. Husen är byggda för en hållbar natur. Det blir ett kort inlägg. Låter TEDX klippet tala för sig själv

 

http://www.ted.com/talks/dan_phillips_creative_houses_from_reclaimed_stuff

 


Uffes nya odlingsbädd i lärk

Uffe gilla att jobba i trädgården på ett ergonomiskt sätt. Därför ställde han fyra pallkragar ovanpå varandra. Han gjorde två sådan odlingar. Efter ett par år började pallkragarna ruttna för de var inte impregnerade. Så vad gjorde han istället? Jo han åkte till Lindgren i Svinstorp och köpte lärkbrädor som han sågade till. Sedan skruvade han ihop odlingsbädden.

I botten lade han tidningar så att inte kirskålen ska tränga upp ur jorden. Det gjorde kirskålen i förra pallkragsodlingen. Inte alls trevligt.

 

odlingsbädd i lärk

Så här fint blev resultatet. Synd bara att lärk svärtnar. Det kommer att gå en väldans massa mer jord åt men det kommer som vi säger i Skåne att bli så levandes grannt. I många år hoppas vi. Är det någon som testat att göra odlingsbäddar i lärk? Lämna gärna kommentar om hur det har gått.