månadsarkiv: november 2013

Bli medlem i Geek Girl Meetup! 5 kronor har du väl råd med.

Geek Girl Meetup Öresund

I helgen var jag nere i Malmöpå Foo Café. Det var Geek Girl Meetup Öresund som hade sitt årliga arrangemang.

Jag har redan gjort ett blogginlägg om ett av förmiddagens arrangemang Raspberry Pi  http://e-uutveckling.se/?p=213

Middagen bestod av en vegetarisk soppa för att passa alla allergier.

Sedan lyssnade jag på Melinda Jansson från Geek Squad som talade på temat Välkommen till framtiden. Hon hade problem med rösten så hon visade ett Youtubeklipp. Klippet var inspelat i Amerika på 60-talet. De hade verkligen lyckats att pricka in mycket som till exempel att vi skulle spara tid. Vi var nog inte lika duktiga på att spåna 40 år framåt i tiden.

Melinda Jansson Geek Girl Meetup

Melinda Jansson

 


Sen lyssnade jag lite på Pernilla Severson som föreläste om ”Connectivism”. Då man är på Geek Girl Meetup så finns det en grid. Det är tavlan som presenterar de olika föreläsningarna. Jag kom in mitt i föreläsningen om ”Connectivism”. Hade nog haft mer behållning ifall man varit med på hela föreläsningen.

Pernilla Severson

Pernilla Severson

Därefter lyssnade jag på Ida Hedberg som privat bloggar på http://återkoppla.nu/

Hon gav och tips och trix så att vi nu kan vidare utveckla våra bloggar. Hon bloggar även professionellt på http://gottarbetsliv.se/

Ida Hedberg Geek Girl Meetup

Ida Hedberg

Anna Oskarsson som arbetar på http://goodold.se/ berättade storys om digitala kampanjer. En kul kampanj Anna berättade om var Hövdings cykelhjulkalender 2013. Tyvärr är den stängd men vill se dokumentären om hur de tog fram cykelhjälmen så kolla på klippet nedan.

 

 

Anna Oscarsson Geek Girl Meetup öresund

Anna Oscarsson

Tyvärr hinner man inte lyssna på alla föreläsare för det pågår i regel tre föreläsningar samtidigt. Jag hade egentligen åkt ner för att lyssna på Cathrin Frisemo men jag får vänta till den 29/11 då hon är tillbaka på Foo Café i Malmö.

Sedan avlutade arrangörerna och så togs detta glada foto av årets deltagare.

Omslagsbild

Ser redan framemot Geek Girl Meetup 2014. Klicka på länken nedan. Det kostar bara 5  kr att bli medlem

http://geekgirlmeetup.com/forening/2013/10/11/geek-girl-meetup-ideella-forening-2/

Raspberry Pi föreläsning på Geek Girl Meetup Öresund

Igår var jag på Geek Girl Meetup i på Foo café i Malmö och lyssnade på flera intressanta föreläsningar

Efter arrangörernas välkomnande  lyssnade jag på Karin Andersson från företaget Solsnäckan. Hon och  hennes man är passionerade Raspberry Pi entusiaster. Hon började med att berätta historien hur Raspberry Pi kommit till. I England märkte man att de hade problem att hitta intresserade till programmeringsutbildningarna och att eleverna inte var lika duktiga som för 10 år sedan. De ville ta fram en dator som var så billig att studenterna hade råd med den.

Rassberry Pi med genomskinligt skal

Raspberry Pi med genomskinligt skal. Finns även med rosa skal

Raspberry Pi använder open source vilket betyder att programvaran är gratis. Raspberry Pi bygger på Linux som tar de bästa egenskaperna från Mac och PC.

Vi fick lära oss att starta upp Rasperry Pi från grunden. Genom att vi fick starta med att stoppa in minnet. För att spara tid så hade Karin förebrett minnet. Raspberry Pi är lite likt 8:88an ni som minns den då man startar upp.

Uppstart av Rassberry Pi

Uppstart av Raspberry Pi

Raspberry Pi har ingen reset knapp utan man drar bara ut kontakten om man vill starta om.

Vill man surfa på internet heter programet Midori. Programet för nybörjar programmering heter Scratch och vill du tanka hem program gör du det på Pi Store.

Ser fram emot Raspberryjam på Ship i Helsingborg den 4/1 2014.

http://raspberryjam.se/

http://www.solsnackan.se/

http://geekgirlmeetup.com/oresund/

  

WIFL working in fake life av Cathrin Frisemo

Det är inte ofta jag läser ut en bok på två dagar. Kan det bero på att det är en ebok? Har sökt men inte hittat boken i pappersvarianten. Det gör inget för det perfekta med boken är alla klickbara länkar.

Innan jag läste boken hade jag faktiskt klickat på G+1 i Google+ något som  jag annars inte brukar göra. Visste baka att boken skulle vara perfekt läsning för den som vill jobba på distans.

Boken tar även upp affärsmodeller och organisationsteori. I boken skriver  Cathrin även om Googleglasögon som nu har kommit ut till noga utvalda amerikaner i databranschen. Än så länge är inte glasögonen för åldersynta som mig men jag tror bara det är en tidsfråga innan de hittar en lösning till det. Jag gillar produktutveckling och jag har inte pengar, kraft och resurser för att skapa Google linser. Det blir kanske Googles nästa steg i teknikutvecklingen.

 Då jag flyttade till Helsingborg i slutet på 80-talet lärde jag känna Per Brun. Han jobbade på Spectronic. Spectronics vision var att man i hemmet skulle ha en basstation inom telefoni. Då man var ute och reste skulle andra basstationer se till att man hade kontakt med yttervärlden. Vi är kanske där nu när det börjar bli brist i 3G och 4G kapaciteten. Enligt boken planerar ett tyskt telecombolag för idéen men de påstår att den är spansk.

Cathrin tar upp många ämnen som användarstyrda och  sociala media. Vilken spännande framtid vi kan gå till mötes. Jag har sparat användbara länkar från boken som ska bli ett sant nöje att surfa till.

 

Adlibris

 

Vill du lyssna på en föreläsning av Cathrin så bege dig till SMC Skåne den 29/11 på Foo Café

SMCSkane.se

 

Gör det själv

Ibland behöver man inspiration. Vad passar inte bättre i novembermörkret att hämta inspiration i tidskrifter. En av mina favoriter är tidningen Gör det själv. Där kan man hämta inspiration till både inom och utomhus projekt. Gör det själv har bra bilder och text som visar läsaren hur man ska göra i de olika projekten.

Tidningen passar både nybörjare och hantverkare. De har test utav olika verktyg. Bra så man slipper köpa grisen i säcken. Sedan ger de även läsarna möjlighet att skicka in tips som underlättar arbetet.

Gör det själv och andra fixartidningar hittar du ifall du surfar in på
Tidningskungen.se

 


 

Blomkruka som farfar gjort

Farfar gjorde denna blomkruka till mina föräldrar någon gång på 60-talet. Denna modell av blomkruka har sedan tagits upp av Pernilla Månsson Colt i TV programmet Trädgårds onsdag.

Blomkruka som farfar gjort

Farfar brukade normalt göra runda krukor. Formarna var hinkar eller som vi säger på skånska, spannar. I botten hade farfar en trådrulle som dränering. Han fick gott om trådrullar då farmor sydde mycket. Denna kruka är fyrkantig så jag tror att han haft kartonger som form. Stenarna hittade han på stranden.

Jag har förstört krukan på 80-talet genom att måla den vit. Trodde jag kunde ta bort överflödig färg med lacknafta eller tinner, men det lyckades inte.

 


Ship i Helsingborg byter namn till Mindpark.

Då verksamheten fick namnet Ship så kanske de inte gav ett namn som återspeglade verksamheten i företaget. I Helsingborgs Dagblad den 27/10 Kunde man läsa att Joakim Jardenberg likviderat bolaget Mindpark. Kortfattat kan man säga att han  inte ha lämnat in bolagets årsredovisning i tid. Ship  letade efter ett nytt namn så nu får det heta  Mindpark . Ni kan läsa mer ifall ni klickar på länken nedan

http://hd.se/helsingborg/2013/10/27/kontorshotellet-ship-blir-mindpark/

Den drivande kraften i Ship var Carsten Deppert. Jag har tidigare i ett blogginlägg skrivit om att Carsten Deppert önskade en en 3D printer på Ship. På Mindparks hemsida som är på engelska står att de har konfranser, event, kontorshotell och matservering i sin verksamhet.

http://www.mindpark.se/

 


 

 

Enligt Ships hemsida forsätter Think tank sina föreläsningar i trappan. Nästa föreläsning är 7/11 kl 12.00

http://shiphelsingborg.se/ship-events/

Den 30:e oktober kunde man läsa på Ship Facebooksida att de bytt namn till Mindpark. Nu kan du klicka på gilla på Mindpark så att du får nyaste informationen. Då jag Klickar in på Mindpark så är infon på engelska till skillnad från Ship som hade svenska Facebook sida

http://www.facebook.com/Mindpark

Trädgårdsbordet 1

Då Saras dåvarande pojkväns föräldrar flyttade till lägenhet fick jag ett vitt trädgårdsbord. Då skivan började bli sliten ville inte Uffe kasta bordet. Han tog bordet till verkstaden där han slipade och lackade om benen. För bordskivan fanns ingen räddning så han snickrade en ny större skiva av lärk. Har testat att ta bild i solljus men det blir för mycket skuggor så det blev en mörk regnbild på bordet för att slippa skuggor,

Bord i lärkträ

Varför spara på benen? Uffe gillar bordsbenen för hur man än placerar gästerna så störs ingen utav bordsben mellan benen.