Mjödhamnens buss för provsmakning av mjöd

Idag midsommardag, har Uffe och jag besökt Mjödhamnens buss  bakom Saluhallen i Höganäs. Kanske Johan Pihl som äger Mjödhamnens buss passerat gör det själv stadiet, men jag kunde inte låta bli att blogga om honom i alla fall.

Johan åker runt i Sverige och gör sitt mjöd på lokalproducerade  produkter. I Kullabygden har han gjort mjöd på honung från Lars Rosenquists bikupor.

Vin har druvor som bas och mjöd har honung som bas. Johan har gjort tre olika jäsningar i Höganäs. Han har plockat 10000 hylleblommor till en av blandningarna. De andra blandningarna bestod av rabarber och honung.

Uffe provade mjödet Sommar.  Blender till mjödet sommar är  Carl Jan Granqvist. Uffe tyckte mjödet smakade torrt men gott. Dock tyckte han att priset är lite högt på Systembolaget. Sommar kostar 197 kronor för en 75 cl flaska. Flaskorna har en kapsyl av glas, och man kan såklart använda flaskan till annat.

IMG_20140621_145013

Mjödhamnens buss

Johan inne Mjödhamnens buss

Johan i Mjödhamnens buss

Mjöden var färdigjäst då vi var på besök i bussen. Sedan ska mjödet tappas över i tankar och lagras i ungefär ett år. De tre jäsningarna ska blandas och då kommer de att kallas Vår då de kommer ut på systembolaget.

Innan Johan började sin mjödtillverkning hade han importerat mjöd bland annat från Polen. Han verkar vara den ende mjödtillverkaren i Sverige. Han har även sålt mjöd till USA.

I dag åker Johan hem för att fira sin födelsedag.  Grattis och en riktig bra födelsedag önskar vi Johan i morgon.

http://mjodhamnen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.