Morfar svarvade gungstolar

Denna gungstol fick jag av min morfar då jag var liten. Min bror Anders fick en likadan Han hann aldrig göra någon till min syster Kristina. Far beställde en gungstol utav en annan tillverkare till henne.

Morfar svarvade gungstolar

 

Morfar var byggmästare och möbelsnickare innan han blev bonde. Gungstolen är svarvad med en trampsvarv på den gården som jag växt upp på.

IMG_20141108_100004

Morfar hade gårdens bästa utsikt från fönstret vid svarven. Han kunde se till Hallands Väderö.

 

 

IMG_20141108_100018IMG_20141108_100027

 

Min farbror ville att det skulle bli bättre utväxling genom att låta remmen om hjulet som driver svarven gå ner i salen. Salen är ett rum som alla gårdar med självaktning har på Bjäre. Det var det rummet man bara var i då man hade gäster.

Då gungstolen var färdig så behövde den färg så den lämnades till Helge i Hov. Han målade gungstolen svart och dekorerade den med guldlinjer. Hade en väninna som ville att jag skulle fylla i linjerna. Då sa jag nix. Jag har ju fått leka med min gungstol. Jag och min kusin Lars gungade så fort vi kunde men lyckades inte en skada gungstolen. Gungstolen har jag nu gett till mitt barnbarn Nellie.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.